За първи път от близо две години насам отчетоха минимален спад

...
За първи път от близо две години насам отчетоха минимален спад
Коментари Харесай

Ще ядем по-евтина храна през лятото, новата реколта зърно ще бъде по-скъпа

За първи път от близо две години насам регистрираха най-малък спад на цените на главните хранителни
артикули.

" Лятото пристигна, производството стана малко по-евтино. Логично е през зимата краставиците да са по-скъпи, тъй като би трябвало повече отопление на парниците. Имаме задържане на цените, което е добра вест, при нас стабилизирането на цените е по-добро от Европейски Съюз, яйцата и млякото в Европа не престават да нарастват. В Европа на годишна база повишаването е с 10%, на месечна - с 6% ", разяснява специалистът от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките доцент Огнян Боюклиев.

Той посочи, че поевтиняването в борсовите цени ще се отрази по-късно на тези в магазините. Той прикани за връщане на Данък добавена стойност на хляба в естествените стойности.

" ДДС-то е на едно и също равнище, само че е 2 пъти по-висока цената от преди година. Ако ръководещите стартират да го събират като възстановят Данък добавена стойност, в хазната ще влязат към 400 млн. лева и тези средства можем да ги насочим към зърнопроизводителя, от чието зърно вършим брашното. Доколкото познавам настоящия министър, той тъкмо това желае да направи ", сподели доцент Боюклиев.

По думите му качественият самун към този момент е над 3 лева за кг.

" Има самун и самун. Тези, които пазят ползите на зърнопроизводителите, са някогашните хлебозаводи, приватизирани от общините, които създават самун " Добруджа ". А ние в градовете купуваме всеобщо самун от веригите - където има подготвени смеси, главно импорт. Нека да не подтикваме вносния самун, а българското зърно ", прикани специалистът.

По думите му страната би трябвало да изкупи зърното от цялостните хранилища преди новата годишна продукция.

" Това може да стане стратегически запас. Зърното е основата на храните - от него се прави фураж, мляко, месо. Това, че имаме мощни зърнопроизводители, е добре - би трябвало да им помогнем като махнем ДДС-то ", посочи доцент Огнян Боюклиев.

Очакванията му са екокатастрофата в Украйна след гърмежа на язовир " Каховка " да докара до повишаване на зърното, той като наводненият регион е най-плодородната земя и зърнените култури са напълно унищожени.

" Ще имаме по-скъпа годишна продукция, по-скъпо зърно, само че няма да има скок, ще има стабилизиране ", предвижда специалистът пред Bulgari on air.

Доц. Боюклиев чака да имаме хубаво лято с евтина храна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР